SEO оптимизация на сайт за търсачки

SEO Оптиммизация маркетингови предимствта

Маркетингови предимства на SEO оптимизацията

 1. Инвестиция с висока възвращаемост
 2. Увеличение на посещенията към сайта
 3. Аудитория интересуваща се от бизнеса
 4. Висока разпознаваемост на бранда
 5. Резултати с дългосрочен ефект върху бизнеса

SEO оптимизацията като инвестиция

9 Месечна възвращаемост
Среден период за възвращаемост на инвестицията за SEO оптимизация
Онлайн разпознаваемост на бранда
Потенциалните клиенти научават за Вашето присъствие в Google
89.1% Ръст на органичния трафик
Постигнат среден ръст на органичния трафик от Google за нашите Партньори
108.5% Увеличение на продажбите
Средна стойност на увеличение на приходите за нашите Партньори
Емоционална връзка с потребителите
Изграждане на дългосрочни отношения с клиенти в онлайн пространството
37.6% Покачване на конверсиите
Средна стойност за ръст на процента конвертирали потребители
Какво е SEO

Какво е SEO ?

SEO оптимизация (Search Engine Optimization) представлява набор от техники и похвати за количествено и качествено увеличение на органичния (безплатен) трафик към уеб сайта, чрез директно и индиректно влияние върху факторите за класиране в търсещите машини. През погледа на Google един добре оптимизиран сайт представлява качествен резултат, задоволяващ интенда на потребителите.

Проучванията показват, че резултатите на първа страница в Google си разделят над 95% от потребителските търсения. Именно за това е от изключителна важност за онлайн присъствието на всеки един бизнес.

А къде се намира Вашият бизнес ?

Желаете ли да разберете повече за SEO възможностите пред вашия бизнес ?

След кратка консултация ще изготвим проучване за възможности за растеж и стратегия за реализация.
Свържете се с нашия маркетинг отдел !!!

Изкуството на SEO оптимизация

Технически анализ
Изготвяне на технически препоръки за имплементация
Вътрешна оптимизация
Оптимизация на On-Page факторите за класиране
Семантичен анализ
Сформиране на ядро от ключови словосъчетания
Анализ на конкуренцията
Проучване и анализ на конкурентността на нишата
Контент стратегия
Създаване на качествено текстово съдържание
Външна оптимизация
Създаване на кчествени външни връзки (линкове)

Нека да променим играта в търсачките заедно !

История на търсачките

Първата търсеща машини е пусната в употреба на 10-ти септември 1990 г. от Алън Емитидж (Alan Emtage), по това време студент в „Университета Макгил“ Монреал Канада. Наименованието й “Archi Search Engine” произлиза от умалителното на английската дума archive (архив).

Archi функционирала като сваля документите  на частни FTP сървъри. Потребителите имали възможност, чрез търсене да открият желаният от тях файл. Функционалностите на търсачката по това време били силно ограничени.

Първите алгоритми за класиране на резултатите в SERP (Serach Engine Result Page) били въведени от Alta Vista през 1995 г., създадена от Paul Flaherty, Louis Monier, Michael Burrows и Jeffrey Black в Palo Alto, California, USA.

Кои са най-популярните търсещи машини по света

Според географската локация различни търсачки са предпочитани от потребителите за техните търсения.  В някой региони като Китай, дори Google е забранен за използване, а в Русия предпочитат Yandex за свой първи избор.

Спрямо последните данни в световен мащаб се генерират над 5.5 милярда търсения на ден. На челната позиция се нарежда Google с над 77% пазарен дял основно в САЩ и Европа, следван от Baidu с малко над 8% ( основно в Китай) и третото място е за Bing, който генерира своите търсения на територията на САЩ.

През годините са разработвани множество по-малко популярни търсещи машини като CC Search, Swisscows, DuckDuckGo, StartPage,  Search Encrypt, Gibiru, OneSearch, Ekoru, Ecosia и др. Общият им пазарен дял е под 2%.

Доминацията на Google

През януари 1996 Студентите от университета в Станфорд, Лари Пейдж и Сергей Брин разработват своята търсачка, наречена Google, която използва математически алгоритъм, наречен Backrub за оценка на качеството и силата на всеки сайт. В основата на алгоритъма се крие методика от академичните среди, където за да придобиеш следващата научна степен е нужно името ти да бъде споменавано определен брой пъти.

Колкото повече си споменаван (линкове) толкова по известен си(по-високи позиции)

През следващите над 20 години екипът на Google модифицира своя алгоритъм, с цел да предоставя максимално релевантно съдържание на своите потребители, чрез добавяне на множество фактори за класиране (над 200).

Най-значимите ъпдейти от Google

 • Google Panda Update – февруари 2011 – насоченост към некачествено, дублирано и съдържание с ниска семантична обхватност
 • Google Penguin Update – април 2012 – основен фокус върху изграждането на некачествени и спам линкове
 • Google Hummingbird Update – август 2013 – чрез него търсачката подобри своето семантично разбиране и свързаност на ключовите думи
 • Google Mobile Update –  2015 -насочен към подобряване на мобилните версии на уеб сайтовете
 • Google quality update (Phantom II) – 2015 – възнагради уеб сайтовете фокусирани върху удовлетворяване на потребителското изживяване и задоволяване на търсенето.
 • Rank Brain – октомври 2016 – фокусиран върху потребителското поведение и съпътстващите го метрики (Click true rate, време прекарано на сайта, pogo sticking  и др.)
 • Google Fred – 2017 – фокусиран върху сайтове, които не разграничават дисплейните си реклами от съдържанието с цел подвеждане на потребителите
 • Medic core update – май 2018 –фокусиран върху  подобряване на авторитета, експертизата и доверието. E-A-T (Expertise, Authority, and Trustworthiness)
 • Site diversity –  юни 2019 – с основен фокус върху сайтове, класиращи повече от 2 страници в първите 10 резултата на Google. Целта е да се предложи разнообразие на потребителите.
 • Bert – октомври 2019 – техника базирана    на неврони мрежи при обработката на заявките в Google. Целта е по-добре разбиране на цялостното търсене и свързаност между отделните думи.

SEO инструменти от Google

Google Analytics Tool

Предоставя цялостна информация за дигиталните канали

Google Search Console

Предоставя обширна информация за SEO аскепта на проекта

Google Mobile Friendly

Инструмент служещ за анализ на мобилната версия на уеб сайта

Google My Business Tool

Инструмент насочен към локалната оптимизация в Google Maps

Page Speed Insights Tool

Инструмент измерващ скоростта на зареждане на уеб сайта.

Google Keyword Planner

Инструмент предоставящ информация за ключовите думи

Structured Data Testing

Инструмент служещ за проверка на структурираните данни

Rich Snippet Testing Tool

 Инструмент за проверка на обогатени резултати в SERP

Какви са разликите и приликите между SEO оптимизация и AdWords

Google Ads е рекламна платформа на принципа на „ плати на клик“ (Pay per click), която спомага на онлайн магазините за рекламиране на техния уеб сайт и привличането на платен трафик от търсачката.

От своя страна SEO оптимизацията представляват органичните резултати или с други думи, тези които алгоритъмът на търсещата машина е класирал най-напред в SERP.

При създаването на дигитална маркетингова стратегия, спрямо нуждите на бизнеса, е добре да се заложат и двата канала (SEO и PPC) като канали за генериране на трафик и продажби.

Основният показател, по който се отличават е техния времеви хоризонт. При платените реклами в Google трафика идва от днес за утре, докато при оптимизацията на сайтовете е нужно време, но за сметка на това са по-дълготрайни във времето.

Какво е SEO Оптимизация за Google

Процесът на SEO оптимизацията за търсачки включва голям брой техники и направления, в които се работи с цел повишаване на цялата видимост на уеб сайта в търсачката. Според структурата на бизнеса,  част от тези търсения ( ключови думи) могат да бъдат с приоритет за класиране.

SEO стратегията може да бъде разделена на 6 части – Вътрешна оптимизация ( On Page оптимизация), Техническо SEO, Off Page оптимизация (Линк билдинг), Оптимизация на потребителското поведение и Семантично SEO (ключови думи)

On page Оптимизация

On Page SEO Оптимизация

Вътрешната оптимизация включва всички on site елементи, върху които имаме пряк контрол. Чрез тяхното подобряване и оптимизиране ние спомагаме за работата на Google, за което той ни възнаграждава с по-високи позиции.

Title Tag

Това е заглавието, което се визуализира при търсене по дадено словосъчетание в търсачките. Title тага е най-видимата част от

визуализацията на вашия резултат в SERP (Search Engine Result Page) Препоръчителната дължина на title tag е до 600 пиксела или до 65 символа. Задължително е всяка една страница да има свое уникално заглавие включващо бранда на сайта за подобряване на цялостната SEO Оптимизация за търсачки.

Пример: SEO оптимизация за търсачки | Humerson

Meta Description

Мета описанието е текстът, който се визуализира в търсачките под заглавието на страницата. Препоръчителната дължина е до 920 пиксела ( 160 символа). Задължително е всяка страница да има свое уникално описание.

При отсъствие на упоменато мета описание, Google ще избере фрагмент от вашия текст, който смята за най-подходящ. Отсъствието му не е задължително условия което да повлияе негативно на вашата SEO Оптимизация, но е препоръчително да бъде попълнено спрямо най-добрите SEO практики.

HTML Headings (H1-H6)

Заглавните тагове се използват в HTML за създаване и маркиране на структурата на съдържанието. Съществуват 6 нива на заглавия – H1,  H2, H3, H4, H5, H6, колкото по-високо е нивото, толкова по-важно е заглавието.

Чрез използването им даваме допълнителна информация за йерархията на съдържанието за търсачките и потребителите на нашия уеб сайт, което влияе положително на SEO оптимизацията на вашия уеб сайт.

Често допускана грешка е да бъдат използвани за визуално оформление на текстовото съдържание, което влияе негативно на SEO оптимизацията на уеб сайта.

Оптимизирани URL адреси

При създаването на URL адресите е важно те да бъдат оптимизирани за Google и за потребителите. За целта се използват максимално къси и описателни URL адреси. За България за предпочитане е изписването им, чрез транслитерация.

Задължително е нашите адреси да бъдат статични или с друго думи казано, всяка една страница да се появява на един и същи адрес.

При необходимост от смяна на адреса е задължително да се използва 301 редирект.

Sitemap HTML

HTML картата на сайта е предназначена изцяло за потребителите (за разлика от XML sitemap)

Картата на сайта (за потребителите) улеснява навигацията на уеб сайта при достигане до страница 404. Друга нейна функция е използването и за линк билдинг и други Black Hat техники за SEO оптимизация за търсачки.

Вътрешни линкове

Вътрешните връзки включват не само навигационните линкове, но и връзки при които препращате читателя от едно текстово съдържание към друго.

Те служат за правилно разпределение на вътрешната линк маса и индексация на уеб сайта. Важно е вътрешното налинкване да бъде съобразено с структурата на онлайн магазина.

При правилно имплементиране на стратегия за подобряване на вътрешните връзки, това може да доведе до цялостен положителен ефект от SEO Оптимизация.

Външни линкове

При създаването на съдържание няма нищо по натурално от това да поставите връзка към външен източник. Важно е домейнът към който линкваме да бъде авторитетен и тематичен спрямо връзката и сайта.

Има множество SEO изследвания, които доказват, че добавянето на външна връзка от нашата статия подобрява нейното класиране и води до положителен ефект за оптимизацията на уеб сайта.

Оптимизация на изображенията

Заглавие на изображенията – вижда се при задържане с курсора на мишката върху снимката. Препоръчително е да бъде във формат [ Alt текст | Име на сайта ]

Описание на изображенията – рядко използван похват за оптимизация, има описателна функция за потребителите на сайта

URL адрес на изображението – важно е да бъде SEO оптимизиран, съдържащ ключовите думи от снимката

Alt Tag (алтернативен текст) – – чете се само от търсачките, служи за разпознаване на съдържанието върху изображението

Големина на изображенията – добра практика е автоматичното преоразмеряване при качване на CMS-a с цел повишаване на скоростта на зареждане на сайта.

Семантичен обхват на съдържанието

При създаване на съдържание, независимо дали за блог, категория или продуктова страница, е важно то да бъде изследвано и обогатено с дадени ключови думи.

LSI (Latent semantic index) – представляват ключови словосъчетания, които са пряко обвързани с тематиката на съдържанието. Обогатяването и

Структура на уеб сайта

При проучването на семантиката (ключовите думи) е важно да се създаде правилна вътрешна структура на страниците с цел максимизиране на органичния трафик от Google.

Златното правило е важните целеви страници от нашия уеб сайт, да не се намират на повече от три клика от началната страница с цел по-добра оптимизация на сайта.

Съвети за вътрешна оптимизация (on site оптимизация)

 • Използвайте ключовата дума максимално близ

  ко до началото на вашия Title tag

 • Добавете вътрешни връзки към други блог статии със свързана тематичност
 • Добавете годината във вашия title tag
 • Добавете емотикони в мета описанието с цел повишаване на CTR (Click True Rate)
 • Разпишете вашите заглавия и под заглавия във въпросителна форма
 • Добавете вашите LSI (Latent Semantic Indexing) в мета описанието
 • Добавете външни връзки към достоверни и авторитетни източници
 • Настройте външните линкове да се отварят в нов прозорец
 • Добавете вашите ключови думи в подзаглавията си (H2,H3,H4,H5,H6)

Събиране на ключови думи (Keywords) – Семантика

Избор на ключови думи при SEO Оптимизация

Ключовите словосъчетания са основната на пирамидата наречена SEO оптимизация за Google. Те правят връзката между потребителското търсене и предлаганите продукти или услуги. Представете си че предлагате иновативен продукт, за който никой не е чувал до сега. При така структурирания бизнес, SEO оптимизацията не е вашият маркетингов канал за момента.

Етапи при избора на ключови думи

 • Събиране на цялото семантично ядро – всички ключови думи релевантни за бизнеса
 • Разпределението им по групи спрямо потребителското търсене (intent)
 • Отделяне на кръстоските между търсения с повече от 2 променливи с цел имплементацията им в умни филтри
 • Отделяне на информативните търсения с цел създаване на контент стратегия

Ползи от събиране на цялостна семантика

 • Подобряване на On page оптимизацията
 • Подобряване на структурата на сайта
 • Създаване на формули за генериране на мета данни (Title tag, Meta Description)
 • Спомагат за плануване и реализация на линк билдинг стратегията
 • Подобряване на вътрешно семантичното налинкване
 • Създаване на блог съдържание

Техническо SEO

Техническа част при SEO оптимизация за търсачкиВ техническата част от SEO стратегията за включени всички фактори, които са пряко обвързани със CMS (content management system). Преди създаването на стратегията за външна оптимизация е важно уебсайта да бъде в добро технически състояние, което би повишили успеваемостта на линк билдинг кампаниите.

Пренасочвания на URL адресите

Съществуват два основни вида пренасочвания HTTP към HTTPS и WWW към адреси без WWW. При създаването им е важно да се внимава за създаване на верига от редиректи (chairn redirects). Друг фактор, който трябва да се вземе под внимание е каква версия е индексирана в момента. За целта се извършва търсене с Google оператор.

302 Redirects (пренасочвания)

Служат за оказване на ботовете на Google за временно преместване на дадена страница. П

301 Redirects (пренасочвания)

Използват се при преместването на дадена страница от един URL адрес на друг. Чрез 301 Redirect се прехвърля голяма част от натрупаната външна и вътрешна тежест.

XML Sitemap

Служи за направление на Google бота, кои страници да обхожда, честотността на обхождане и техния приоритет на обхождане.

Robots.txt файл

След като ботът достъпи вашия сайт, първият файл, който той чете е robots.txt. Чрез него то търси основна информация за забранени страници за обхождане, позволени такива и местонахождението на sitemap.xml (картата на сайта)

Страници с HTTP статус код 400

Това са страници, които вече по една или друга причина не съществуват. Важно е те бъдат изключени от картата на сайта и структурата на сайта. След SEO анализ, може да се вземе решение за тяхното 301 пренасочване.

Страници с HTTP статус код 500

Това са страници с грешка на сървърно ниво, при откриването на подобни е важно да се изследва от къде произлиза проблема и защо сървъра връща статус код 500

Canonical tag ( rel=”canonical”

Таг служещ за указване на дублирано съдържание, което може да бъде продиктувано от запазване на потребителското изживяване

RSS Feed (Really Simple Syndication)

Е способ за обмяна на информация между два или повече сайта. Често използван е при блоговете и медийните сайтове за оказване на последните новини.

Страници с повече от един редирект (Redirect Chain)

При миграция или създаване на пренасочвания е възможно да се получат подобни връзки от пренасочвания, които могат да бъдат изключително опасни за уеб сайт

Счупени вътрешни връзки

Отстраняването на счупените линкове спомага за оптимизацията на бюджета за обхождане (crawling budget) и правилното разпределение на вътрешната  тежест при оптимизация.

Оптимизация на бюджета за обхождане (Crawling Budget)

С цел улесняване на работата на Google бота е важно страниците, които представляват дублирано съдържание и вариации на филтри, за които няма целеви търсения да бъдат затворени <meta name=“robots“ content=“noindex“>.

Оптимизация на SEO плъгина

Модерните CMS системи, като Open Cart и WordPress често използват допълнение, което позволява оптимизирането на дадени SEO елементи от сайта.

Google Analytics

Служи за измерване на количествени и качествени стойности от цялостния трафик към уеб сайта.

Google Search Console

Най-добрият SEO инструмент имащ широк обхват на ползваемост от SEO специалистите. Едни от основните функции са: анализ на органичния трафик, анализ за грешки при обхождането, следене на външната линк маса.

Индексиране

За да бъде показан нашия сайт в резултатите на Google, първата стъпка преди да бъде оценен е той да бъде индексиран. Търсачките го обхождат с техните ботове, който събират информацията от сайта.

Изходящи връзки

Препоръчително е нашите изходящи връзки към други домейни да бъдат отбелязани с meta tag no follow.

Скорост на зареждане

Core Web Vital е ясен сигнал, че скоростта на зареждане ще играе все по-голяма роля при оценяването на силата на даден уеб сайт и класирането му в търсачката.

Структурирани данни (Structure Data)

Правилното описване на елементите на дадена страница играе съществена роля при процеса на SEO на сайт. Най-използваният формат за описване е JSON-LD. Други формати, които се използват са Microdata, Microformats и RDFa. Информацията за правилното описване на различните елементи е налична на Schema.org.

Off Page Оптимизация на сайт ( линк билдинг)

Линк билдинг при оптимизация на сайт за търсачки

 

След като сме преминали през оптимизация на вътрешните фактори и подобряване на техническото състояние на сайта е време да започнем работа по изграждането на външните връзки. На този етап от оптимизацията за търсачки се създава 6 месечна стратегия, която е базирана на изследване на нишата, моментното състояние и конкуренцията.

Анализ на авторитета на домейна

Първата стъпка при изграждането на стратегията е да се анализира моментното състояние и авторитет изграден през изминалия период. Най-малко точната (грешна) метрика е Domain Authority разработена от Ahrefs.

Анализ на конкуренцията

За да има успех една линк билдинг кампания е важно тя да е в крак с конкуренцията. При анализ взимаме най-добрите източници на връзки от конкурентите и ги разпределяме като план за следващите 6-12 месеца. Важно уточнение е да подминем не релевантни и слаби източници, които биха навредили на нашата оптимизация на сайта.

Анализ на типовете линкове

За да бъде един линк профил устойчив във времето на ъпдейтите от Google e важно той да бъде изграден така, че да изглежда максимално естествен и натурален. Едно от направление за естественост, по който се работи е съотношение на връзките dofollow и no follow.

Правилно разпределение на външната линк маса

Основната дума тука пак е  естественост. Важно е да изграждаме външните връзки към разнообразни страници. Най-логичното в очите на Google е най-много линкове да имаме към началната страница.

Цитати (Citation)

Представлява процеса по създаване на споменавания на марката на уеб сайта. Често използвана практика при оптимизацията на сайт на локално ниво (Local SEO). По този начин търсачките причисляват обекта към дадена локация, което спомага за неговото класиране в Google Maps.

NAP (Name, Addres, Phone Number)

Техника използвана основни при локалното SEO с цел придаване на авторитет на местният обект спрямо географската локация. Важно е да се цитират с точност името на бизнеса, адреса и телефонния номер. Често срещана грешка е адреса записан в Google My Business да бъде различен от официалния.

Disavow tool

В по-натоварените ниши е обичайна практика за създаване на зловредни връзки от конкуренцията с цел да навредят на нашето класиране. За да се предпазим от подобни практики е нужно да извършваме редовен мониторинг на линк профила ни и при нужда да подадем сигнал на Google, кои връзки са тип спам.

Anchor profile – Анкор профил

Анкор текстът (anchor text) представлява думата или словосъчетанието което препраща потребителя към друг сайт (линк). Важно е при неговото изграждане да се използват различни вариации на ключовите думи, URL адреси, брандови ключови думи и др.

Популярни техники за Линк билдинг

Външната оптимизация е частта от оптимизацията за търсачките, която се  развива и променя с най-бързи темпове поради честите ъпдейти на Google. Пред последните 5 години се наблюдава обединяването на разработените стратегии за изграждане на връзки и превръщането им в комплексен линк билдинг.

 • Споменавания на бранд
 • Изграждане на линкове от блогове
 • Изграждане на линкове от форуми
 • Линк билдинг от медии
 • Регистрация в бизнес директории и каталози
 • Линк билдинг, чрез размяна
 • Guest Posts – създаване на съдържание за външен сайт
 • Tier 1, Tier 2, Tier 3 Линк билдинг
 • Създаване на иновативно съдържание с цел получаване на връзка

За SEO оптимизатора е важно да наблюдава и измерва стойностите, които индиректно влияят върху класирането на уеб сайта. Най-популярните метрики са:

Dwell Time

Представлява продължителността на времето, което потребителя прекарва на уеб сайта след като е достъпена през органичните резултати в търсачката. Стойността на този показател е очевидна за Google – колкото повече време е прекарано на сайта, толкова степента на удовлетворяване на потребителското търсене е по-висока

Bounce Rate

Степента на отпадане е процентно съотношение представящо потребителите, които са посетили сайта, но не са направили допълнително действие – покупка, разглеждане на друга страница, попълване на форма. Средните стойностите варират спрямо нишата, географската локация  и типа съдържание.

Pogo Sticking

Представлява поведение при което, потребителя на търсачката посещава няколко органични резултати. Това е силен фактор за Google, който сигнализира за не задоволяване на търсенето на потребителя.

Organic CTR

Органичният CTR представлява процентна метрика представляваща каква част от потребителите са кликнали върху даден резултат в Google. Логично е колкото по-напред е класиран даден резултат, да има по-висока посещаемост. Обратното съотношение би довело до разместване на резултатите в класирането.

Потребителско търсене

Представлява целта, която се крие зад изписаната ключова дума. Съществуват три вида търсене: информационни, търговски с цел покупка и смесени търсения.

Време прекарано на сайта

Разликата помежду им с Dell Time е че време прекарано на сайта измерва цялата стойност от влизането през търсачката до приключването на сесията и влияе  пряко на цялостната оптимизация на сайта за търсачки.

Core Web Vitals

Една от последните актуализации на Google, която предстатвлява набор от специфични фактори, които Google смята за важни за цялостното потребителско изживяване.

Маркетинг на съдържанието (контент маркетинг)

SEO копирайтинг при SEO оптимизация

Представлява многопластов процес за създаване на ценно съдържание, което е планувано спрямо целевата аудитория. Всеки онлайн магазин има профил на идеалния купувач, клиента до който искаме да достигнем и да отправим нашето послание.

За създаването на статиите се използват SEO похвати, които целят привличането на органичен трафик по информационни ключови думи.  Чрез него се подобрява цялостната тежест на домейна, което директно влияе върху целевите транзакционни търсения.

Създаването на полезно и интригуващи съдържание формира силна връзка между потребителите и марката, която носи дългосрочна възвращаемост на онлайн бизнеса.

Какво е SEO Текст

Представлява съдържание, което е предназначено за потребителите, които биха достигнали до него, чрез търсещите машини. Най – честите типове SEO съдържание са:

 • Линк билдинг статии – създават се при изграждането на външната оптимизация
 • Блог статии – съдържание таргетиращо информативни ключови думи релевантни към бизнеса
 • Описания за категориите – създават се с цел семантично обогатяване с ключови дими
 • Продуктови описание – съдържание събиращо в себе си маркетинг и SEO оптимизация

Какви са всекидневните дейности на SEO оптимизатора

 • SEO оптимизатор дейности при SEO оптимизация на сайтове
 • Извършване на On-Page оптимизация и подобрения по сайта
 • Изготвяне на технически анализ и последвалата проверка
 • Събиране и кластъризиране на семантично ядро от ключови дими и фрази
 • Оптимизация на мета описанията и заглавия
 • Анализ на SEO домейни
 • Изграждане на мрежа от сайтове
 • Анализ на конкурентите
 • Създаване на цитирания на бранда
 • Подобрения по UX сигналите от Google
 • Анализиране на данни от Google Analytics
 • Наблюдение и анализ на Google Search Console
 • Създаване на външни връзки от сайтове
 • Създаване на маркетинг стратегия за съдържание
 • Провеждане на SEO тестове
 • Развиване на ноу хау

SEO Оптимизация на сайт – речник

 • СЕО оптимизация речник
 • AMP (Accelerated Mobile Pages) – нова форма за уебсайтовете с цел повишаване на скоростта на зареждане и бързина
 • Click Bait – съдържание, което е създадено с цел да подведе потребителите на кликнат на него, чрез заблуждаващо заглавие
 • Cloaking – манипулиране на търсачките, чрез показване на различно съдържани спрямо потребителите
 • CMS (Content Management System) – система за управление на съдържанието позволяваща изграждането на сайтове
 • Crawler – Бот който търсачките и SEO Инструментите използват за обхождане на страниците в интернет
 • Dead end page – уеб страница, която няма връзки към други страница. След пристигането на обхождащия бот, той няма как да продължи обхождането си
 • Disagflow (Api.ai) – изкуствен интелект собственост на Google базиран върху NLP (Natural Language Processing).
 • Doorway page – страница, която е създадена за да се класира по определена ключова дума. След влизането на потребителя тя пренасочва към друг уеб сайт
 • Entities – термин използван за способността на Google да класифицира ключовите думи: организации, уеб сайт, събития, групи, факти,
 • Google bots – ботовете служещи за обхождане на съдържание. Google разполага с бот за Google Videos, бот за Google Images, бот за Google News, бот за обхождане на мобилните резултати.
 • Goole Dance – термин нашумял през 2002 г. използван при актуализация на ъпдейт от Google и последващите размествания на позициите в търсачката
 • Google Sandbox – първоначален период в който новосъздаден уеб сайт е с понижено класиране, въпреки използването на добри практики за SEO оптимизация
 • Gray Hat SEO – термин обединяващ в себе си SEO оптимизация използващи позволени и забранени практики
 • Java script – език за програмиране, който вмъква съдържание на страниците с динамични функции. Затруднява обхождането индексирането на страна на търсещите машини.
 • White hat seo – SEO Оптимизация за търсещи машини, базирани върху правилата и препоръките от Google
 • Keyword Canibalization – SEO проблем, който възниква когато повече от 1 страница от сайт се класира по дадена ключова дума
 • Keyword Stuffing – прекалено засищане на дадено съдържание с определена ключова дума с цел манипулация на резултатите в Google
 • Link farms – свързването на група от сайтове посредством автоматизиране инструменти с цел повишаване на авторитета им
 • Link Velocity – степен на покачване на броя сочещи домейни към даден уеб сайт
 • Log file – файл, който записва информацията за потребителите, като IP адрес, тип браузър, доставчик на интернета услугата, изходни страници и брой кликвания
 • Long Tail Keyword – ключово словосъчетание с висока конкретика на търсенето, съдържащо повече от 3 ключови думи
 • LSI (Latent Semantic Indexing)– думи и фрази, които са семантично обвързани с дадено търсене в Gogole
 • Machine Learning – изкуствен интелект, който събира и анализира данни и чрез резултатите подобрява своята преценка
 • Mobile Frist Index – практика от Google, при която използва мобилната версия на сайта за обхождане и индексиране
 • Негативна SEO оптимизация – използване на зловредни практики за оптимизация с цел да навредим на конкурентите
 • Page Rank – алгоритъм разработен от Google за класиране на страница на базата на хипер връзките (линкове)
 • PBN (Private Blog Netowrk) изграждане на мрежи от сайтове с цел използването им за линк билдинг
 • Rich Snipet – добавяне на структурирани данни в HTML кода с цел обогатяване на визуализацията ни в резултатите на SERP
 • Schema – формат използван за добавянето на микро данни
 • Spining – техника използване за създаване на голямо количество съдържание, чрез автоматизирани инструменти
 • UGT (User Generated Content) – използва за за обозначаване на линкове, които са генерирани от потребители. Най-често се използва про форуми и блог коментари.
 • Blak Hat SEO – техника за SEO Оптимизация използваща забранени похвати от Google. Често води до наказания.
 • Пренасочване на домейн – Black Hat SEO оптимизация, която цели пренасочване на стар домейн с цел прехвърляне на авторитета му към друг уеб сайт.
 • Статус кодове
  1. 200 ОК – страницата зарежда и всичко е наред с нея
  2. 301, 302 – указва, че страницата е пренасочена
  3. 404 – страницата не е намерена
  4. 410 – страници премахнати на сървърно ниво
  5. 500 – грешка на сървъра
  6. 503 – сървърът не е наличен
 • Социални сигнали – включва в себе си споделяния, харесвания и цялостната интеракция на потребителите с дадено съдържание в социалните мрежи

Цени за SEO оптимизация

SEO е услуга по оптимизиране на сайт, онлайн магазин или друга платформа с цел подобряване на онлайн репутацията, предвижване напред в класацията на търсачките по определени ключови думи и не на последно място, осигуряване на възможност за бизнеса да бъде видим от неговите таргетирани потребители в интернет пространството. Точно защото целите и предметите на тази услуга са много, тя изисква и предприемане на голям брой от  действия. Можем да говорим за SEO оптимизацията като за комплексна услуга. Обикновено, се предоставя и комплексна цена за всички взети заедно SEO задачи – одит, стратегия за съдържание, копирайтинг, оптимизация чрез външни сайтове и т.н.

От какво зависят цените за SEO Оптимизация

Разбира се, че за всеки бизнес, осъзнал необходимостта и важността на съвременната SEO оптимизация, от значение при избор на конкретна фирма или свободен агент оптимизатор е предложената оферта. Като клиент всеки от вас има нуждата да знае какво плаща и за какво го плаща. И за да се намерят най-добрите SEO цени, на практика на първо време е нужно да се разбере от какво зависят тези цени за SEO оптимизация.

 • Географски район. Таргетирането за по-малки географски райони, определено изисква по-малък времеви, технически и човешки ресурс. Но оптимизирането на онлайн магазин у нас, например, обикновено ще засяга всички потребители в страната, което означава увеличаване на задачите и крайното задание, както и увеличаване на крайната цена за SEO. От друга страна, при международен проект можем да говорим за още по-високи цени за SEO оптимизация, тъй като тук са замесени други (обикновено английски) езици, на които ще се оптимизиране, промяна в потребителското търсене и поведение.
 • Бизнес ниша. Бизнес нишите, които са по-широко разпространени изискват много повече SEO ресурси, защото тук и конкуренцията е изключително голяма. Да продавате обувки в интернет и да се класирате на първа страница по ключова дума „обувки онлайн“  е изключително трудна задача, защото като вашата фирма има още стотици само на територията на България. Не трябва обаче да се подценяват и тесните ниши. Там сложността на SEO проекта е по-голяма, защото се таргетират много специфични клиенти, които си боравят с много специфични термини, от което и крайната цена за SEO оптимизация ще се увеличи най-малкото и заради характерните копирайтинг текстове.
 • Етап на онлайн магазина. В начален етап от своето развитие онлайн магазинът стартира от нулата. От нулата ще стартират и неговите SEO оптимизатори, тоест ще свършат 70% от работата – за да позиционират магазина на пазара – на бъдещите оптимизатори, ако първите бъдат заменени. Ето защо при начална оптимизация на сайт цените са значително по-високи. Понякога поддръжката на добри позиции в търсачката също е трудна задача поради висока конкуренция или специфика на нишата. Още по-тежък става случаят, ако клиентът вече е използвал SEO услуги, които обаче не са довели до нищо желаните резултати в Googe и цената за новата SEO стратегия ще се покачи заради нуждата да се поправят чужди и стари грешки в оптимизацията.
 • Големина на проекта. Тук е логично, че колкото по-голям е проектът, толкова по-висока ще е и крайната цена за SEO. Разбира се, възможно е много малък проект да бъде с по-високи цени за SEO оптимизация и поради своята специфика. Това, което се опитваме да ви кажем е, че определянето на крайната цена за оптимизация зависи от множество фактори и вие трябва да сте подготвени за тях при избор на най-добрата оферта според вашите собствени бизнес нужди и етап на развитие.

От какво зависят цените за SEO оптимизация - Humerson

Какво е включено в цената за SEO оптимизация?

Както вече казахме, под оптимизация за търсачки разбираме комплексна услуга от няколко задачи за позициониране на по-висока позиция в Google. Можем да ги разглеждаме и като отделни SEO услуги, но според нас това е по-скоро порочна практика, защото е много по-надеждно един и същи екип да се занимава с всички от следните задачи на стандартната SEO оптимизация:

 • Извършване на технически одит и последвалите го предписания. Добрите резултати зависят от перфектен предварителен анализ на бизнеса и идеалната начална подготовка за стартиране на проекта.
 • Създаване на блог статии. В пакетната цена за SEO са включени материалите, които да се публикуват в блога на корпоративния сайт или магазин с цел подобряване на репутацията на бизнеса и информиране на аудиторията с любопитни факти и данни, свързани със самата тема и ниша.
 • Създаване на текстове за категории и продукти. В онлайн магазинът е необходимо всяка страница, посветена на отделна група продукти, включително и на всички продукти да бъдат перфектно оптимизирани. Само така потребителите ще достигат до вас, когато търсят съответните стоки и артикули.
 • Създаване на линк билдинг статии. Използват се за първоначално позициониране и утвърждаване на изградените позиции в интернет пространството чрез използване на подходящи външни източници. Стараем се да се доближават максимално до вашия бизнес за целите на релевантността като принцип в SEO оптимизацията.
 • Публикуване на статиите в медии и блогове. Това са своеобразни PR материали, които имат за цел да повишат вашата онлайн репутация през призмата на вече изградени авторитети във вашата ниша или в общи новинарски страници и портали.
 • Месечен мониторинг. Целта е му да се анализират изключително важни количествени и качествени измерения на представянето на сайта или магазина през призмата на класирането му в онлайн търсачките. Отчита се също така честотата на посещаемост, средният трафик на потребител на платформата и други полезни факти, включително и сравнителни данни с наличната конкуренция.

Цени за SEO Оптимизация по света - Humerson

Цена за SEO по света и у нас

Дигиталните агенции днес са свободни да определят самостоятелно своите цени за SEO оптимизация. Едновременно с това фирмите, занимаващи се с тази дигитална дейност, следва да спазват и добрите практики на лоялната конкуренция. Това е принцип важащ с еднаква степен и за България, и за различните SEO Услуги, цената  на които варира не само според пакета от услуги, но и според географското местоположение. А то е важно и то гледна точка на позиционирания в даден район бизнес, и от мястото, откъдето оперира SEO агенцията.

Обикновено, цената за оптимизация се определя или според комплекса от услуги, които включва, или на час. Някои фирми у нас предпочитат да предлагат така наречените индивидуални оферти. Това е значително добър вариант за ценообразуване на SEO оптимизацита, защото както вече споменахме множество са факторите, определящи сложността и времетраенето за завършване на един проект.

Ако трябва да сравняваме обаче средната цена за SEO оптимизация у нас с тази в чужбина, разликата, обикновено е десетократна. Така например, в страни като САЩ, Великобритания и дори Русия предлаганите за оптимизация на сайт цени достигат суми от по няколко хиляди долара на проект, докато при нас същият проект ще бъде осъществен не по-малко успешно за около 1000 долара.

При ценообразуването на час за SEO също виждаме значителна разлика. Разбира се, тази разлика се дължи главно и в огромното разминаване между средното заплащане на час на работна сила у нас и това в други страни на ЕС, например. Сред възможно най-ниските цени за SEO оптимизация  в повечето страни в Европа срещаме цена от около 50 долара на час.

Пакетните месечни услуги в чужбина могат да достигнат до 3000 долара при вече извършен одит и първоначална SEO оптимизация на сайта или магазина. В България сумата е значително по-ниска, като при договаряне на абонамент за по-дълъг период – например за година или две, цената за оптимизация на сайта пада значително.

SEO Оптимизация цена - развитие в бъдешето - Humerson

Как ще се развиват цените за SEO оптимизация следващото десетилетие?

В действителност цените за SEO оптимизация у нас са значително по-ниски от тези в чужбина. Тенденцията обаче е бавно, но славно да вървим към изравняване в утвърдените цени за SEO оптимизация по цял свят. Причината е, че у нас фирмите, предлагащи подобна услуга стават не просто повече като брой, но и много по-ценени извън пределите на нашите географски ширни. Доказателство за това е редица международни бизнеси да избират талантливите SEO оптимизатори, базирани в България.

Със сигурност, цените за SEO оптимизация у нас ще са тези, които ще се променят драстично, а не толкова тези извън страната. Причината е, че търсенето на тази услуга ще се увеличава все по-осезаемо. В България дигитализацията е в ход, но на практика едва 40% от бизнесите имат готовност или вече са се позиционирали  изцяло онлайн. С неочакваната пандемия, която ни връхлетя през 2020-та година преместването на бизнеса в интернет се ускори, така че прогнозирането повишаване на търсенето на услугите за SEO оптимизация може да настъпи много по-рано, отколкото са очаквали анализаторите.

Всичко това трябва да ви дава повод за размисъл дали сега не е подходящият момент да го направите и вие – да трансформирате бизнеса си от физически в хибриден с интернет присъствие и материална инфраструктура или изцяло да се позиционирате онлайн, каквито са и съвременните тенденции. При всички случаи онлайн алтернативата за предлагане на вашите стоки и услуги увеличава шансовете ви пред конкуренцията, както и реалните ви продажби. И за всичко това голяма отговорност носи именно качествената и адекватна SEO Оптимизация.

За да не оставате назад и да бъдете в крачка със съвременните бизнес тенденции, започнете от базовото послание на съвременната дигитализация: бъдете в интернет, защото тук хората ви откриват по-бързо и по-лесно. Защото тук ви откриват много повече хора, отколкото можете да предположите. Изберете качествена SEO оптимизация на разумна цена, която да бъде перфектно балансирана с перфектно изпълнение, разумни срокове и всеотдайност на екипа, заставащ зад вашия бизнес. И не забравяйте, че не крайната цена за SEO е от значение за вашия бизнес, а номерът на страницата, на която ще се появи той при правилното прогнозиране на потребителското търсене.

Често задавани въпроси за SEO Оптимизация Цена

Често задавани въпроси за SEO оптимизация

Използвате ли забранени техники за оптимизация

Техниките, които използваме са изцяло безопасни и съобразени с правилата на Google

За кои търсачки се оптимизира в България

В България се оптимизира за търсачката на Google.